Samenwerken en Verbinding

Hoi allemaal, daar ben ik weer hoor. Ik ben Richard Dam van Dam Grafische Afwerking en wil even mijn gedachten met jullie delen over Samenwerken en Verbinding.

Wat ik in veel bedrijven zie hangen is dit bordje.
Tja en het is eigenlijk een heel realistisch beeld van hoe wij als mens in elkaar zitten. Maar werkt dat bordje ook echt?

 

 

 

 

Heb jij het gevoel dat jij je werk beter, sneller en zorgvuldiger doet, dan je collega? Of vind je dat je collega zich te vaak ziek meldt? Ga je al rillen als je zijn of haar stem hoort? En erger jij je ook aan die vervelende okselgeur van je collega?
[bordje in beeld]
Op dat bordje staat dat je met elkaar moet praten. Maar hoe zeg je jouw belevingen dan?

Valt het je ook op dat ik zojuist allemaal oppervlakkige onderwerpen benoemde? Want kijk eens wat beter naar je collega en probeer je te verdiepen in waarom jij die gevoelens hebt. Maak verbinding niet alleen door “Goedemorgen” te zeggen, maar dat ook te voelen. Of bij je vraag of je collega een fijn weekend heeft gehad, ook echt geïnteresseerd zijn in zijn of haar verhaal. Als iemand die vraag aan jou stelt wil je ook gehoord worden en nog beter… gevoeld worden.

Maak eens echt verbinding met elkaar en toon interesse. En bedenk ondertussen dat niks moet!

Aan het woord ‘moeten’ heb ik al iets van moeite. Want voor mijn gevoel mág ik elke dag weer opstaan en mág ik elke keer weer werken. Ik mág ook liefhebben en ik mág ook iemand aardig vinden. Ik mág graag lachen en ik mág ook mijn collega’s. Laten we dat woordje ‘moet’ nou eens veranderen in ‘mag’. Dan staat er bijna precies hetzelfde, alleen wel wat vriendelijker.

Kijk dit staat veel beter. En geloof me, het werkt door het hele bedrijf heen en zelfs ook naar je collega-bedrijven.

Ik ben benieuwd of jij het bordje ook aan gaat passen. Plak er een pleister overheen en schrijf met een leuk gekleurde stift het woordje ‘mag’ over het woordje ‘moet’. Gewoon durver doen!

Ik ga weer even verder met de dag, want ik mág weer van alles doen. Heerlijk!

Dag, ik wens je een heel fijne dag waarop je alles mág!