Blog

Hoe komt het toch dat er soms negatief gedacht wordt over en in de grafische industrie? Laten we vooral niet vergeten dat elke industrie te maken heeft met krimp in de marge. We moeten nu met z’n allen slimmer gaan werken en zeker geen schuldige zoeken. Dat werkt het probleem namelijk niet weg.

Gemopper is vaak de oorzaak voor een stress situatie waar geen eind aan komt. Hiërarchisch mopperen is nog een stapje erger. En geloof me, dat komt veel voor. En dat is zo zonde van de energie! Ook wel negatieve energie.

Onlangs heb ik weer iemand een spiegel voorgehouden en kwamen we tot een heel mooi besluit. Namelijk meer positieve energie in onderling contact steken, zoals wat vaker een compliment maken en/of wat meer geïnteresseerd zijn in je collega. Sommige mensen werken al heel lang in hetzelfde bedrijf en ‘kakken een beetje in’. Constant kijkend naar ‘hoe het vroeger was’ beleven die een rampzalige tijd momenteel. Want er verandert gewoon veel. In sommige gevallen helpt het dan heel goed om die medewerkers eens een kijkje in een ander bedrijf te gunnen. Even proeven hoe daar gewerkt wordt, doet wonderen! Een vorm van stage lopen dus.

Als zzp’r maak ik heel veel mee en beleef heel veel verschillende werk situaties. Maar het gemopper is bijna overal gelijk… Ik mis dan echt de passie voor het grafische vak. Daar begint het toch echt mee, wil je toekomst zien in onze geweldige industrie. Het leeft en is in ontwikkeling.

Mijn vak als grafische nabewerker kent ook zijn ontwikkelingen. Het is beslist lastiger geworden om genoeg werk te hebben, omdat er gewoon minder werk te doen is. De ontwikkelingen die er in dit vakgebied zijn, houd ik heel goed bij en zorgt nog steeds voor brood op de plank. Ik als persoon ontwikkel ook en wil me meer gaan toeleggen op de digitale kant van de grafische markt. Want we blijven wel allemaal communiceren, alleen met wat minder papier. Daarom steek ik nu tijd in meer kennis in huis halen om MySql en php scripts te schrijven en mag ik mijzelf wel WordPress specialist noemen. Nadat ik heb meegewerkt aan een ander CMS systeem, ben ik naar WordPress overgestapt en dat bevalt mij prima. De combinatie van grafisch verantwoord en digitaal sterk is voor mij een nieuwe passie waar ik heel enthousiast over ben.

Daarnaast probeer ik ook mensen te coachen in de manier van werken. Mijn positieve kijk op hoe collega’s met elkaar omgaan, werkt!

Ik wil daarom iedereen en vooral jou, beste lezer, heel veel plezier toewensen in of met de grafische industrie!

Met vriendelijke groet,

Richard Dam

1 comment for “Blog

 1. 17 oktober 2014 at 3:50 pm

  Beste Richard,

  Wij zijn het met je eens, wij willen graag alleen voor aardige klanten werken en dat werkt eigenlijk prima!
  We maken met veel plezier mooie boeken;-) en zullen dat nog graag en zeker een hele poos doen.
  En daar maken we klanten weer blij mee.

  Met vriendelijke groet,

  Jan Spiegelenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *