Over mij

0ced568Mijn naam is Richard Dam en ik ben 55 jaar. In mijn CV staat: “Ik ben een ervaren grafisch vakman, met gedegen kennis van afwerken. Ik overzie het gehele grafische proces (helikopterview). Ik ben gedreven, zelfstandig werkend en denkend. Ik kan goed luisteren en heb een pragmatische en praktische instelling. Doelgerichtheid staat bij mij hoog in het vaandel. Ook heb ik oog voor de toekomst in verband met nieuwe technieken en multimedia.”

Ik hoor vaak dat ik probleem-oplossend te werk ga. Dit houdt in dat ik problemen niet als belemmering zie, maar als uitgangspunt. Ik bekijk alle mogelijkheden om het product toch af te krijgen.

Opleidingen 

  • GOC: diploma Grafisch vakman bind- en afwerkingstechnieken.
  • GOC: diploma Grafisch Technicus bind- en afwerkingstechnieken.
  • Stivako: diploma Staf en Kader.

Handboekbinden

boekjes2

In de periode dat ik mijn carrière begon, maakte ik kennis met het handboekbinden. Naast mijn opleiding om Grafisch Vakman te worden, ging ik ‘s avonds naar school om mij het handboekbinden eigen te maken. Ik heb me daar met zeer veel plezier in verdiept en heb thuis ontzettend veel boeken gerepareerd en ingebonden. Als gedreven vakman heb ik ook les gegeven op de Volks Universiteit in Almelo in de vakken Handboekbinden en Papier maken. Dat laatste hoort er ook bij, want bij het herstellen van boeken moet je soms verloren gegane hoekjes zien te repareren. Tijdens het lesgeven daarin heb ik mensen ook de vrolijke kanten van papiermaken laten zien en beleven, bijvoorbeeld door confetti door de papierpulp te mengen. Dit gaf een leuk feestelijk effect.

Ik vond het heel leuk om mijn cursisten les te geven uit mijn zelfgeschreven boekjes over deze twee onderwerpen.

Machine ervaring

  • Snijmachines: Polar, Wholenberg
  • Vouwmachines: MBO, Stahl, Heidelberg
  • Verzamelhechter: Müller Martini
  • En verder alle nodige rand apparatuur en gereedschap.