Mama

Hoi allemaal,

Ik ben er weer hoor! Ik ben Richard Dam van Dam Grafische Afwerking en heb weer even wat te vertellen vandaag.

Het is niet iets zakelijks of grafisch gericht schieten op mooie doelen. Maar een persoonlijk verhaal van wat mij nu bezighoudt.

Op 6 augustus 2016 – nu een jaar geleden alweer – is mijn moeder overleden aan de gevolgen van een slechte hartklep. Ik zal daar niet verder op in gaan, maar wel wat m’n moeder bij mij heeft achtergelaten.

Ik noem haar verder gewoon mama, want dat was ze ook volop. De liefde voor alles wat je liefhebt, mensen, mooie dingen, gezelligheid en het delen van dit alles, heb ik toch wel van mama meegekregen. Altijd porde ze mij wel op met de woorden: “Doe je even gezellig vandaag en maak even een praatje met die en die”. Als we weer eens een feestje te vieren hadden.

Maar ook in het dagelijkse leven moest ik altijd voorkomend, netjes, beleefd en geïnteresseerd zijn. En natuurlijk altijd netjes gekleed.

Mama heeft voor mij een leidend voorbeeld gemaakt van de meest simpele gedachten om vanuit gezelligheid het grootste goed te bereiken. Gezelligheid en een leuk praatje vormen de basis voor wat ik nog steeds doe. Als ik koffie haal of bij aanvang van een werkweek, vraag ik altijd of mijn collega’s ook koffie willen en hoe ze het gehad hebben in het weekend. Een stukje interesse vormt de basis voor een mooie verstandhouding. Ook de inleving in de ander is belangrijk voor jouw positie binnen elk bedrijf of andere gelegenheid.

Mama kon zich zorgen maken om de manier waarop ik werk. Ik heb geen vaste baan met uitzicht op pensioen. Dat laatste heb ik wel, maar voor de rest werk ik overal waar maar vakmensen nodig zijn. Dat is soms wat onrustig, maar de laatste tijd heel stabiel.

Mama je hebt mij gegeven wat ik ook weer doorgeef aan anderen.
De kijk op wat de ander doet en het aangaan van een gesprek.
Openstaan voor iemand zonder die te veranderen,
Is de mooiste manier van inleven in die ene vaste plek.

Dankjewel mama en ik houd nog steeds van je!

Tot de volgende keer maar weer…

Richard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *